filmrommet logo
Oversikt Operasjon Mumie Voksenopplæring

Operasjon Mumie

Undervisningsopplegg
Voksenopplæring
Voksenopplæring
Norsk,Samfunnsfag
Forfatter: Hildegunn Klippen

Jørn Lier Horst (1970) er en av de mest produktive norske krimforfatterne i nyere tid. Siden debuten med romanen Nøkkelvitnet i 2004 har han med et par unntak gitt ut en ny kriminalroman hvert år. Høsten 2022 kom den 17. romanen om etterforsker William Wisting, Forræderen - samtidig som den populære forfatteren var en av profilene i programmet Forræder på tv2.

Horst har også skrevet to serier spenningsbøker for barn og unge. Første bok i “CLUE”-serien kom ut i 2012, og serien om “Detektivbyrå nr 2” ble påbegynt i 2013 sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes. Her møter vi barna Tiril og Oliver som løser mysterier sammen med sporhunden Åtto i småbyen Elvestad. To av disse bøkene har blitt filmatisert: Operasjon Mørkemann i 2018 og Operasjon Mumie i 2019.

I Operasjon Mumie kommer en egyptisk oldtidsutstilling til Elvestad. Det skjer flere uforklarlige ulykker på museet, og det begynner å gå rykter om at ulykkene skyldes Tutankhamons forbannelse. Tiril, Oliver og Åtto er på saken. Er det virkelig den eldgamle forbannelsen som har slått til, eller er det noen av de ansatte på museet som står bak?

Veiledning til deg som er lærer i voksenopplæring
Trekk sammen Utvid

Handlingen er tydelig og enkel å følge, og filmen egner seg derfor godt til å øve på å gjengi et handlingsforløp. Historien om faraoen Tutankhamon er kjent for mange, og noen vil kanskje bli nysgjerrig og prøve å finne ut mer på nett. “Finn ut mer”-oppgavene kan for eksempel brukes som gruppearbeid der hver gruppe finner svar på noen av spørsmålene og deler det de har funnet ut med de andre i klassen etterpå.

Hver enkelt lærer bør vurdere selv hvilke av oppgavene som egner seg for elevgruppen og hvordan oppgavene skal brukes. Oppgavene har varierende vanskegrad og tidsbruk, og det er ikke meningen at alle skal gjøre alle oppgavene. I klasser med høyt norsknivå kan man jobbe både muntlig og skriftlig med oppgavene på norsk og bruke dem som språktrening. I nybegynnerklasser og klasser med lavere norsknivå vil deltakerne kunne støtte seg til teksting og oversettelse både når de ser filmen og jobber med oppgavene. De vil likevel kunne lære noen nye ord, og ikke minst få kjennskap til en populær norsk barnefilm som de også kan se sammen med egne barn hvis de er foreldre. Filmen har 6-årsgrense og egner seg for barn i flere aldre.

Jørn Lier Horst er et kjent navn og ansikt for de fleste nordmenn, men neppe for særlig mange deltakere i voksenopplæring, og både boka og filmen er trolig ny for de fleste. Start derfor gjerne med den korte introduksjonsteksten under “Før du ser filmen”.

Kjerneelementer og kompetansemål fra læreplanen Trekk sammen Utvid

I Læreplan i norsk for voksne innvandrere (2021) er språklæringsstrategier et av fem kjerneelementer. Innenfor dette kjerneelementet vektlegges særlig at deltakerne skal kunne trekke veksler på egne flerspråklige og flerkulturelle ressurser i språklæringen.

Med tekstet film og oversatte oppgaver gis deltakerne her mulighet til å bruke eget språk som ressurs både for å forstå innholdet bedre og for å samarbeide om oppgavene. De andre fire kjerneelementene er også tatt i bruk i oppgavesamlingen: Resepsjon handler om å forstå innholdet man ser, hører eller leser. Produksjon handler om å uttrykke seg muntlig eller skriftlig. De fleste oppgavene krever samhandling i par eller grupper, og når man legger til rette for kommunikasjon der målet er å komme fram til eller formidle innhold og innsikt, kalles dette mediering. Mediering foregår innenfor samme språk eller på tvers av språk og kan være for eksempel å oversette eller forklare et innhold til andre. Det kan også være å gjenfortelle noe, å videreformidle innhold og kommentere andres innspill i en diskusjon.

Eksempler på relevante kompetansemål på ulike nivåer:

Deltakerene skal kunne:

 • beskrive og fortelle om personer, gjenstander, steder, hendelser og gjøremål på en enkel måte
 • forstå hovedpunkter og enkelte spesifikke detaljer i auditivt og audiovisuelt materiale, for eksempel nyhetssendinger, podkaster og filmer
 • gjenfortelle handlingen i et narrativ, for eksempel fra en film
 • forstå en del uttalevarianter og vanlige dialektord og -uttrykk en møter i dagliglivet
 • søke etter, finne og forstå relevant informasjon i ulike hverdagslige informative tekster, for eksempel korte offentlige brev og dokumenter, nettsider og brosjyrer

Før du ser filmen Trekk sammen Utvid

Jørn Lier Horst (1970) er en kjent norsk krimforfatter. Han er utdannet ved Politihøgskolen og jobbet som etterforskningsleder helt til 2013. Da sluttet han i jobben for å være forfatter på heltid. Hans første kriminalroman Nøkkelvitnet kom ut i 2004, og deretter har han gitt ut en ny roman nesten hvert år - de fleste med politimannen William Wisting som hovedperson. I 2012 begynte Horst også å gi ut barne- og ungdomsbøker. Til sammen har han skrevet minst 30 spenningsbøker for barn og unge. Første bok i “CLUE”-serien kom ut i 2012, og året etter kom første bok i serien “Detektivbyrå nr. 2”. I denne bokserien møter vi barna Tiril og Oliver som bor i den rolige lille byen Elvestad. De har sitt eget detektivbyrå og løser mysterier sammen med hunden Åtto. Serien om de unge detektivene er en av de mest solgte barnebokseriene gjennom tidene.

Flere av barnebøkene til Jørn Lier Horst har blitt filmatisert, blant annet Operasjon Mumie som dere skal se nå. I denne filmen kommer en egyptisk utstilling til museet i Elvestad. Hovedattraksjonen er en flere tusen år gammel mumie og en maske av gull. Plutselig begynner det å skje merkelige ulykker på museet, og Tiril og Oliver setter straks i gang med å etterforske. Er det en forbannelse, eller er det noen som prøver å sabotere?

Mens du følger mysteriet sammen med Tiril og Oliver, får du høre en del av historien om den egyptiske faraoen Tutankhamon. Kanskje du hørte om Tutankhamon i historietimene da du gikk på skolen, eller kanskje det er første gang du hører navnet i denne filmen. Uansett er det en fascinerende historie som du kan lese mer om på nett hvis du vil.

Nyttige ord fra filmen

Oversett til morsmålet ditt, eller forklar på norsk:

 • Detektiv
 • Mysterium
 • Museum
 • Utstilling
 • Farao
 • Ulykke
 • Forbannelse
 • Amulett
 • Gravkammer
 • Arkeolog

Hva husker du av handlingen? Trekk sammen Utvid

 1. Fortell om utstillingen som kommer til Elvestad.
 2. Hvilke ulykker skjer på museet?
 3. Hvordan finner Tiril og Oliver ut at ulykkene ikke er tilfeldigheter?
 4. Hvem mistenker de først, og hvordan løser de mysteriet til slutt?
 5. Hvem får de hjelp av underveis?
 6. Helt til slutt i filmen stiller Tiril og Oliver noen spørsmål. Klarte du å svare på alle?
 7. Prøv å gjenfortelle handlingen i filmen med egne ord.

Karakterene i filmen Trekk sammen Utvid

 1. Hvilke egenskaper har Tiril og Oliver?
 2. Hva er det som gjør at de er gode detektiver?
 3. På hvilke måter er de like, og på hvilke måter er de ulike?
 4. Oliver er først veldig sikker på at dekoratøren er uskyldig. Hvorfor, tror du?
 5. Vi hører mange ulike dialekter i filmen. Kjenner du igjen noen av dem?
 6. Hvilke landsdeler kommer disse personene fra, tror du?,Tiril og Oliver - museumsdirektøren - dekoratøren - onkel Fred - bestefar - tyvene

Diskuter Trekk sammen Utvid

 1. Hvilken aldersgruppe synes du filmen passer for? Hvorfor?
 2. Kan barn lære noe av filmen, tror du?
 3. Hvilket eller hvilke fag passer filmen i hvis den skal brukes på skolen?
 4. Hva synes du om filmen? Vil du anbefale den for barn?
 5. Hvilke adjektiver synes du passer til denne filmen? Er den for eksempel morsom, realistisk, spennende, kjedelig, dramatisk, lærerik, sjarmerende, skummel, interessant, urealistisk, humoristisk - eller er det andre adjektiv som passer?
 6. Mistenkte du riktig person tidlig i filmen, eller var det andre personer du mistenkte? Hvorfor?
 7. Lærte du noen nye ord av å se på filmen? Hvilke?
 8. Liker du å lese kriminalromaner eller se kriminalfilmer for voksne? Fortell!

Finn ut mer Trekk sammen Utvid

 1. Bruk internett og finn ut mer om Jørn Lier Horst. Hvilken tv-serie var han med i høsten 2022? Hva heter hans siste kriminalroman? Hvor mange bøker har han gitt ut til sammen? Har noen av bøkene blitt oversatt til flere språk? Hvor jobbet han før han ble forfatter på fulltid? Hvilke av bøkene hans har blitt filmatisert? Hvilken av barnebøkene hans har også blitt teaterforestilling?
 2. Søk på Tutankhamon på nett og finn bilde av dødsmasken hans. Ser den ut som masken i filmen?
 3. Finn ut mer om Tutankhamon: Omtrent når levde han? Hvor gammel var han da han ble konge, og hvor gammel var han da han døde? Hvem giftet han seg med? Når ble graven hans funnet, og hva var spesielt med den?

Ekstra Trekk sammen Utvid

 1. Finn en anmeldelse av filmen på nett og les den. Er du enig i omtalen av filmen?
 2. Skriv din egen filmanmeldelse. Tenk at målgruppen for filmen er barn i barneskolealder. Gi også terningkast fra 1 til 6.
 3. Gå på biblioteket og velg en bok eller lydbok av Jørn Lier Horst som du har lyst til å lese eller høre. Fortell noen i klassen om boka etterpå.
 4. Den første filmen om Detektivbyrå nr 2 heter “Operasjon Mørkemann”. Hva handler den om? Lån gjerne filmen og se den.